ABD'de dolu yağışı felaket saçtı: 5 ölü ABD'de dolu yağışı felaket saçtı: 5 ölü

İngiltere'de yapılan oylama sonucu Theresa May'den boşalan başbakanlık koltuğuna Türk asıllı Boris Johnson seçildi.

Britanya'nın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması sürecine verilen ad olan Brexit'in en coşkun savunucularından Boris Johnson, Muhafazakar Parti üyelerinden 92 bin 153'ünün oyunu alarak liderliğe geldi. 

Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın rakibi olan halihazırdaki Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise 46 bin 656 oyda kaldı. 

Takvimler 31 Ekim'i gösterdiğinde ister anlaşmaya varılmış olsun ister olmasın İngiltere'yi AB'den çıkarmayı vaat eden Johnson'ın iktidar partisi liderliği ve dolayısıyla başbakanlık koltuğunu ele geçirmesi, AB ile boşanmanın kavgalı gürültülü geçeceği anlamına geliyor. 

Ufukta Brexit yüzünden yaşanan siyasi krize anayasal krizin eklenmesi ihtimali de belirdi. Zira milletvekilleri, AB'den anlaşmasız ayrılmaya kalkacak her hükümeti güvensizlik oyuyla devirme yönünde görüş birliği içinde. 

2016 Brexit referandumunun yüzü Boris Johnson, nitekim lider seçilmesinin ardından ilk açıklamasında '31 Ekim'de Brexit' vurgusu yaptı:

"Ülkeye enerji getireceğiz. Brexit'i 31 Ekim'de halledeceğiz ve yeni bir 'yapabiliriz' ruhuyla getireceği tüm avantajlardan faydalanacağız."

"Uyuklayan bir devken artık ayağa kalkacağız ve kendinden şüphe ile olumsuzluğun vurduğu ketleri koparıp atacağız."

Liderlik kampanyasının mantrasının Brexit'i gerçekleştirmek, ülkeyi birleştirmek ve anamuhalefet lideri Jeremy Corbyn'i yenmek olduğunu söyleyen Johnson, "Bunu da yapacağız" dedi. 

Seçim sonuçlarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da tebrik mesajı geldi.

Zaferinin üzerinden yarım saat geçmemişti ki, yakın dostu olan ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'da tebrik mesajı paylaşıp "Muhteşem olacak" dedi.

İngiltere ile İran arasında karşılıklı olarak birbirlerinin tankerlerine el koyma krizi yaşanırken, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'ten de şu tweet geldi:

"Theresa May hükümetinin ABD'nin emriyle İran petrolüne el koyması korsanlıktır, bu kadar basit ve açık. Eski mevkidaşım @BorisJohnson'ın başbakanlığını tebrik ediyorum. İran çatışma istemiyor. Ama Basra Körfezi'nde 1500 millik sahilimiz var. Buralar bizim karasuyumuz ve koruyacağız."

Fransa Cumhurbaşkanı Emamnuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı seçilen Ursula von der Leyen, Johnson ile yapıcı görüşmeler yapmak istediklerini açıkladı.

Gaflar, skandallar ve popülist söylemiyle birlikte anılan Johnson'ın Brexit referandumu kampanyası sırasında kuyruklu yalanlar söylediği belgelenmiş durumda. Londra'nın AB'ye her hafta 350 milyon sterlin ödeme yaptığı yalanı yüzünden hakkında dava açılmasına alt mahkemenin verdiği izin kararını daha sonra üst mahkeme bozdu. 

2008-2016 arasında Londra Belediye Başkanlığı yapan Johnson, referandumdan Brexit çıkmasının ardından Temmuz 2016'da muzaffer şekilde getirildiği dışişleri bakanlığından 2 yıl sonra istifa etmişti.

İngiltere, skandal sicili en kalabalık siyasetçisine, 2. Dünya Savaşı sonrasının en çalkantılı yol ayrımında ülkenin dümenini teslim etmiş durumda.  

Brexit süreci, tek başına iktidar olmak için seçimde referandum vaat eden ama referandumdan AB'den ayrılmaya evet çıkınca istifa eden David Cameron'u, ardından aslında AB'de kalma yanlısı olan Theresa May'i AB ile vardığı Brexit anlaşmasını bir türlü meclisten geçiremeyince başbakanlıktan götürdü.  

Osmanlı torunu Boris Johnson kimdir?

Tam adı Alexander Boris de Pfefel Johnson olan Boris Johnson, Milli Mücadele'ye karşı çıkmasıyla tanınan, İzmit'te 1922'nin 6 Kasım'ında linç edilen ama hem yaşadığı dönemin, hem de Türk basın tarihinin en önemli kalemlerinden olan gazeteci Ali Kemal'in torun çocuğu, daha doğrusu Ali Kemal'in "oğlunun oğlunun oğlu"dur.

Alexander Boris de Pfeffel Johnson, Britanyalı muhafazakâr politikacı ve gazeteci. Londra Belediye Başkanı olan Johnson, daha önce Henley milletvekilliği görevinde bulundu. Ayrıca The Spectator dergisinde editör olarak çalıştı. Oxford Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra The Times'ta kariyerine başladı.

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliğine seçilerek yeni başbakan olan Boris Johnson, ilk açıklamasında "31 Ekim'de ne pahasına olursa olsun Brexit" dedi.