İngiliz basınında şok iddia! Seçimleri analiz ettiler: "Kılıçdaroğlu değil CIA kaybetti!" İngiliz basınında şok iddia! Seçimleri analiz ettiler: "Kılıçdaroğlu değil CIA kaybetti!"

Burkina Faso'daki 2015 darbe girişimine ilişkin yürütülen davada General Gilbert Diendere 20 yıl, eşi Fatoumata Diendere, "darbeye azmettirme" suçuyla 30 yıl hapis cezası aldı. 

Darbeciye 20, eşine 30 yıl hapis cezası

80'in üzerinde kişinin yargılandığı darbe girişimi davasında dün yeni bir karar çıktı. Salı günü görülen davada, eşine darbe yapmasını teklif ettiği gerekçesiyle Fatoumata Diendere ve 5 kişiye 30'ar yıl, darbe girişiminde rol alan General Gilbert Diendere ve 2 kişiye de, "devlet güvenliğine zarar vermek ve cinayet" suçlarından 20'şer yıl hapis cezası verildi. Burkina Fasolular bu davayı, "demokrasi karşıtlarına karşı bir zafer" olarak değerlendirdi. Davanın sonraki duruşması 22 Ekim'de görülecek.

2015 Burkina Faso darbe girişimi

30 yıldır yönetimde olan Blaise Compaore, halk ayaklanması sonucu 2014'te devrilmişti. Diendere'nin komuta ettiği Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, 2015 yılının Eylül ayında geçici hükümet kabine toplantısını bastı ve yönetime el koyduğunu ilan etti. Darbe ile yönetimden bir hafta uzaklaştırılan geçici Devlet Başkanı Michel Kafando, darbenin bastırılması sonucu bir hafta sonra geçici hükümetin yönetimini geri aldı. Bu süreçte 15 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı.