Yıllardan beri ülkedeki özerk bölgelere işkence ve zulümleriyle bilinen Çin, Doğu TürkistanUygur Türklerine yaptığı zulümle bir kez daha gündeme geldi. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bir tren garında çekilen video, Müslümanların ve diğer halkların insan haklarına aleni saldırıyı gözler önüne serdi.

Çin'in Uygur Türklerine zulmü bir kez daha belgelendi

War on Fear adlı hesabın sosyal medya üzerinden yaydığı görüntülerde, saçları kazıtılarak tek tip kıyafet giydirilmiş çok sayıda Doğu Türkistanlı Müslüman Uygurlar, elleri arkadan bağlanmış halde yerde bekletiliyor. Güvenlik güçlerinin gözetimi altında güneşte bekletilen onlarca Uygur Türkü, hak ve özgürlüklerinden yoksun tutuluyor.

İngiliz basınında şok iddia! Seçimleri analiz ettiler: "Kılıçdaroğlu değil CIA kaybetti!" İngiliz basınında şok iddia! Seçimleri analiz ettiler: "Kılıçdaroğlu değil CIA kaybetti!"

"Endişemizi BM İnsan Hakları Konseyi'ne belirttik"

Birleşik Krallık'ın Yabancılar ve Milletler Topluluğu Ofisi, videoyla ilgili açıklama yaptı: "Uygurların ve diğer azınlıkların Sincan'da maruz kaldığı rahatsız edici duruma dair giderek büyüyen bir kanıtlar yığını mevcut. (...) Bakanlar ve üst düzey yetkililer endişelerimizi doğrudan Çin makamlarına iletti. Birleşik Krallık aynı zamanda konuyu mütemadiyen BM İnsan Hakları Konseyi'nde belirtmişti."

Görüntüler inceleniyor

Sky News'e açıklama yapan bir Avrupa güvenlik kaynağı, videonun inkar edilemez şekilde doğru olduğunu ve 2019'da çekildiğini teyit etti. Ayrıca, Uluslararası Af Örgütü'nün videoyu incelediği öğrenildi. Çin, daha önce de bölgeye girişte sakal ve baş örtüsü yasağı olduğunu belirten tabelayla tepki çekmişti.