Birleşik Arap Emirlikleri'nin yaklaşık 4 bin kişi arasından seçtiği ve BAE'nin ilk astronutu unvanını alan Hazza El Mansouri yarın uzay yolculuğuna çıkıyor.

BAE için tarihi olan yolculukta El Mansouri bir gün içinde 16 gün doğumu ve 16 gün batımına tanıklık edecek. Askeri savaş uçağı pilotu olan Hazza El Mansouri'nin uzayda nasıl ibadet edeceği BAE'lileri meraklandırdı. Müslüman olan El  Mansouri’nin uzayda ibadet edebilmesi için BAE'li yetkililer bir kılavuz hazırladı. Uzay yolculuğuna Kazakistan'dan fırlatılacak Rus bir Soyuz roketiyle çıkacak olan El Mansouri, bu kılavuza göre ibadetlerini gerçekleştirecek.

Dünya'ya dönerek kılacak

Kılavuz, Uzay'daki Müslüman astronotların namaz kılarken Mekke’ye yönelerek saf tutması yani Dünya'ya yüzünü dönmesi gerektiğini belirttiler. Sıfır yerçekimi olduğu için bunun mümkün olmadığı takdirde herhangi bir yöne doğru ibadet edilmesini tavsiye eden kılavuzda abdest konusuna da yer verildi. Günlük ihtiyaçlar için su bulunduğu belirten istasyonda suyun yeterli olmaması halinde taş veya kumla teyemmüm önerildi.

Kitapçık, Uzay'da olmanın oruç tutma zorunluluğunu ortadan kaldırmadığını ifade ediyor ancak Mansouri'nin yolculuğu Ramazan ayına denk gelmediği için oruç tutmayacak.

İngiliz basınında şok iddia! Seçimleri analiz ettiler: "Kılıçdaroğlu değil CIA kaybetti!" İngiliz basınında şok iddia! Seçimleri analiz ettiler: "Kılıçdaroğlu değil CIA kaybetti!"

Malezyalı astronot Kazakistan saatini takip etmişti

El Mansouri'ye yolculuğunda, Rus kozmonot Oleg Skripochka ve ABD’li astronot Jessica Meir eşlik edecek. Ekibin 3 Ekim’de dünyaya dönmesi bekleniyor. Malezyalı astronut Şeyh Muzaffer Şükür, 2007'de Ramazan ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidince aynı ikilemi yaşamıştı. Şükür’e ibadetleri için uzaya fırlatıldığı Kazakistan’ın saatini takip etmesi önerilmişti.

BAE kaynaklarını Uzay'a harcıyor

Uzay çalışmalarına bir süredir kaynak ayıran Körfez'in zengin ülkelerinden BAE, kendi yapımı olan ilk uydusu HalifeSat'ı geçen yıl ekim ayında Japonya'daki Tanegashima Uzay Merkezi'nden fırlatmıştı. Öte yandan BAE, 2117 yılında Mars'a ilk insan yerleşimini kurmayı hedefliyor.