ABD'de, Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, ülkenin güney sınırındaki göçmenlere 4,5 milyar dolar insani yardım yapılmasına yönelik tasarıyı onayladı. Meksika sınırından geçmeye çalışırken yaşamını yitiren El Salvadorlu bir baba ve iki yaşındaki kızının cansız bedenlerinin Rio Grande Nehri kıyısına vurduğu fotoğraf ise infiale neden oldu.

ABD Temsilciler Meclisi, göçmenlere 4,5 milyar dolar insani yardım yapılmasına yönelik tasarıyı 195'e karşı 230 oyla onayladı. Ancak bazı Demokratlar da tasarıya karşı çıktı.

Beyaz Saray, Başkan Trump'a tasarıyı mevcut haliyle "veto etmesinin tavsiye edildiğini" açıkladı.

Tasarının Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'dan geçmesi her halükarda kolay görünmüyor.

Senato'nun gündeminde farklı bir tasarı var.

Cumhuriyetçiler sınır güvenliğiyle ilgili kurumların yetkililerinin artırılmasından yana.

Demokratlar ise Meksika sınırına duvar inşasına ve göçmenlere yönelik baskınlara karşı çıkıyor.

Trump'ın 'sıfır tolerans' tutumu aileleri birbirinden ayırıyor

Amerika'nın Meksika sınırındaki kaçak göçmenlere yönelik baskıcı ABD politikası, çocuklar için kötü sonuçlar doğuruyor. ABD İçişleri Bakanlığı'na göre, bir buçuk ayda yaklaşık iki bin çocuk ailesinden ayrılmış durumda. Yasadışı göçmenler sınırı geçtikten ve ABD'ye girdikten sonra çocuklarından uzaklaştırılıyor.

Donald Trump hükümetinin başlamasıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nde yasadışı göçmenlere yönelik katı politikalar artıyor. Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçak giren insanlarla, özellikle Meksika ile olan kara sınırından giren göçmenlere yönelik katı müdahaleler söz konusu.

ABD, göçmenlere yönelik bu politikasıyla sınırda yapılan operasyonlar sonrası göçmenlerin çocuklarını ailelerinden zorla ayırıyor ve geçici olduğu belirtilen yerleşim merkezlerine yani kamplara gönderiliyor.

Tüm bu tabloya ve çocukları ailelerinden ayıran ‘sıfır tolerans’ politikasına karşın ABD’nin birçok yerinde tepkiler gelmişti ve tepkiler çoğalıyor.

Amerika'da tepkiler büyüyor

ABD'de dolu yağışı felaket saçtı: 5 ölü ABD'de dolu yağışı felaket saçtı: 5 ölü
PHILADELPHIA: 'AİLELERİ BİR ARADA TUT'

Philadelphia'da, ABD Göçmenlik ve Gümrük İdaresinin önünde kitleler ‘sıfır tolerans’ uygulamasını geçtiğimiz hafta protesto etti. Konuşmacılar Trump’ın ırkçı tavrını ve göçmen ailelerin zorla ayrılmasını kınadı. Açıklamada “Trump’ın federal ajanları, göçmen bebekleri ve gençleri ebeveynlerinden uzakta tutup, aileleri parçalayarak, sınırlarımızda fiziksel ve psikolojik tacizlere sebep oluyor. Trump'ın aileleri bir arada tutmasını istiyoruz” dendi.

PORTLAND: AİLELERİ AYIRMAYI BIRAKIN!

Oregan eyaletine bağlı Portland’da da yüzlerce protestocu, Göç ve Gümrük Muhafaza Merkezi önünde buluştu. Anne babası ABD'ye göç eden Suriyeli bir kadın, “Aileleri ayırmayı bırak” diye bağırdı. Göçmen çocukları anne babalarından koparmak, onları cezaevine atmak ve anne babalarını yüzlerce kilometre uzağa naklederek hapishaneye göndermenin insani olmadığına ilişkin açıklamalar yapıldı. Kızının, kollarından acımasızca alınmasından sonra intihar eden bir baba hatırlatıldı.

Çocukların tutulduğu hücrelere giren avukatlar:'' Çocuklar dehşet verici koşullarda tutuluyor''

Meksika sınırındaki Texas eyaletinin Clint kentinde bulunan Gümrük ve Sınır Koruma İdaresi’ne bağlı merkezde göçmen ailelerinin ve çocukların tutulduğu koşullar Associated Press (AP) haber ajansı tarafından duyurulmuştu. Ajansın, merkezde çocukların yeterli yiyecekten, sağlık hizmetinden ve diğer temel ihtiyaçlarından yoksun bırakıldığına yönelik haberinin ardından, sıkı bir göçmen karşıtı politika gütmeye çalışan Trump yönetimi sert eleştirilerin hedefi oldu.

Gazeteciler ve insan hakları aktivistleri uzun süredir bu merkezlere erişimlerine izin verilmediğinden şikayetçiydi. Ancak kısa süre önce Teksas eyaletinde bir yargıç, bir grup avukatın Clint şehrinde çocukların tutulduğu bir merkeze girmesine izin verdi.

Avukatlar, çocukların burada dehşet verici koşullarda tutulduğunu söyledi.

BBC'ye konuşan bir avukat, bu "korkunç hücrelerde" 10 yaşın altındaki çocukların bebeklerin bakımını üstlendiği, kalabalıktan çocukların nefes almakta zorlandığını, yemek yedikleri ve uyudukları odaların ortasındaki açık tuvaletleri kullanmaya mecbur kaldıklarını söyledi.

Kötü ve yaşama uygun olmayan şartlarda tutulan göçmen çocukların ortaya çıkmasından sonra istifa geldi.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma İdaresi’nin Texas’taki şubelerinden birinde göçmen çocukların tutulduğu kötü koşulların açığa çıkmasından bu yana eleştiriler devam ederken, kurumun başkan vekili John Sanders görevinden istifa ettiğini açıkladı. 5 Temmuz itibariyle görevinden ayrılacağını aktaran Sanders, istifasının nedenini belirtmedi.

El Salvadorlu baba ve bebeğinin fotoğrafı, göç krizinin ne kadar vahim olduğunu bir kere daha gösterdi

El Salvadorlu baba ve bebeğinin yüzüstü cansız bedenlerini gösteren fotoğraf, sınırdaki göç krizinin ve hayatlarını riske atma pahasına ABD'ye geçmeye çalışan sığınmacıların durumunun aciliyetini gösteriyor.

Gazeteci Julia Le Duc’un çektiği fotoğrafın yayınlandığı Meksika’nın La Jornada gazetesine göre, El Salvadorlu aile ABD’ye doğrudan geçip sığınma isteyemediği için sınır kenti Matamoros'taki Rio Grande nehrini geçmeye karar verdi. Baba Oscar Alberto Martinez Ramirez, kızı Valeria ile pazar günü nehri yüzerek geçmeye çalıştı.

Kızını nehrin ABD kıyısına bırakan Ramirez bu kez eşi Tania Vanessa Avalos için nehrin Meksika kıyısına geri döndü. Küçük kızının suya atladığını gören baba Valeria'yı kurtarmaya çalıştı fakat ikisi de nehrin sularında boğuldu. La Jornada'da adı geçen görgü tanıklarına göre gözyaşları ve çığlıklar duyuluyordu.

alberto martinez abd göç ile ilgili görsel sonucu

Kötü ve yaşama uygun olmayan şartlarda tutulan göçmen çocukların ortaya çıkmasından sonra istifa geldi.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma İdaresi’nin Texas’taki şubelerinden birinde göçmen çocukların tutulduğu kötü koşulların açığa çıkmasından bu yana eleştiriler devam ederken, kurumun başkan vekili John Sanders görevinden istifa ettiğini açıkladı. 5 Temmuz itibariyle görevinden ayrılacağını aktaran Sanders, istifasının nedenini belirtmedi.

Söz konusu fotoğraf, 2015’te Bodrum'da sahil kıyısına vuran 3 yaşındaki Kobanili Aylan Kurdi’yi hatırlattı.