Dünyanın gözü kulağı Türkiye seçimlerinde...

Uluslararası basın seçim kampanyasını sahaya inerek takip etti. 

ABD, Türkiye’nin demokrasi geleneğine vurgu yaparken, AB seçimlere çok boyutlu yaklaşıyor. Rus basını ise kim kazansa da ilişkilerin etkilenmeyeceği görüşünde. 

AB

Bilim kurgu gerçek mi oluyor? ABD'de akıl almaz olay! Yapay zeka kendi komutanını öldürdü... Bilim kurgu gerçek mi oluyor? ABD'de akıl almaz olay! Yapay zeka kendi komutanını öldürdü...

AB’nin en önemli beklentisi seçimlerin özgür, adil, Türkiye’nin de bağlı olduğu demokratik standartlara uygun şekilde yapılması ve çıkan sonuca tarafların saygı göstermesi.

Brüksel’de seçimlerin bölgesel ve küresel etkileri olacağı yorumlarına sıkça rastlanıyor.

Brüksel’de, seçim sonuçlarından bağımsız olarak, ilişkilerin tam üyelik perspektifiyle canlandırılmasını kısa vadede mümkün görenlerin sayısı çok az. 

sandık3ABD

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın brifinginde Türkiye ilgili soruya da yanıt verdi. Kirby, Türkiye’de takdir ettikleri bir demokrasi geleneği olduğunu ve ülkenin demokratik kurumlara sahip olduğunu söyledi

Türk halkının kendi kararlarını verme ve bu kararlarını ifade etmelerine saygı göstereceklerini kaydeden John Kirby, “Daha önce de söylediğimiz gibi, Türkiye’de ve dünyanın her yerinde demokrasilerde elbette özgür ve adil seçimler görmek istiyoruz. Türk halkı sandığa giderken kararını kendisi verecektir. Bu konuda en uygun yaklaşım budur” dedi. 

sandık4RUSYA

CumhurbaşkanlığI ve genel seçimleri RUSYA da yakından takip edilirken, sandıktan kim çıkarsa çıksın Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerin köklü değişim geçirmeyeceği görüşü ön planda.

Rusya ile Türkiye arasında özellikle ekonomik alanda birbirini tamamlayan, karşılıklı menfaatlere dayalı bir dizi ilişki var. Bunlar her iki taraf için önem taşıyor. İnşaatı devam eden Akkuyu nükleer santralı başta olmak üzere enerji kaynaklarındaki işbirliği, tarım ürünleri ticareti, ham madde, hafif sanayi ürünleri ticareti ve turizm. Yani 14 Mayıs seçiminde sandıktan kim çıkarsa çıksın Ankara ile Moskova'nın ilişkisi etkilenmeyecek yorumları yapılıyor.sandık