Türkiye’nin ‘Koreli’si dünyaya açılıyor! Türkiye’nin ‘Koreli’si dünyaya açılıyor!

ABD Merkez Bankası, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faizleri değiştirmedi ve politika faizini yüzde 0 - 0.25 aralığında sabit tuttu.

Fed üyelerinin 2023 yılında iki faiz artışı öngörmesi dikkat çekerken, daha önce noktasal grafikte faiz artışı bekleyen üye sayısı 7'den 13'e çıktı. Dolar endeksi karar sonrası 91 seviyesine fırlarken, dolar/TL de 8.50'den 8.60 üzerine tırmandı.

PARA POLİTİKASI

Fed yetkilileri, salgın nedeniyle para politikasını gevşetmek için devreye alınan tahvil alımlarının ne zaman ve ne hızla sona erdirileceğine yönelik ilk istişarelerin başladığının sinyalini verirken, sıkılaştırmaya yönelik faiz artırımlarının önceki tahminlerden daha erken başlayacağını öngördü.

Fed dün sona eren para politikası toplantısının ardından 15 aydır devam eden salgın hastalığın artık ABD ekonomisi üzerindeki sınırlayıcı ana unsurlardan biri olmadığını belirtti.

Noktasal grafikte FED üyelerinin 2023 sonuna kadar iki faiz artışı öngörmesi piyasaları etkileyen en önemli faktör oldu. Daha önce 18 üyeden 7'si 2023 yılında faiz artışı beklerken bu kez 13 üyenin aynı dönemde faiz artışının beklemesi dikkat çekti. 2023 yılı için medyan politika faizi beklentisi yüzde 0.1'den yüzde 0.6'ya çıktı.

Fed buna ek olarak tahvil alımlarını azaltması konusunun bundan sonraki her toplantıda ele alınabileceğine işaret ederek ve aşılamanın hızlanması nedeniyle salgının yarattığı riskin azalttığını belirterek para politikasında sıkılaşma döneminin yakında başlayacağının başka ipuçlarını da verdi.

Para politikasındaki kapsamlı değişikliklerin beklenenden daha erken meydana gelebileceğinin sinyalini veren Fed yetkilileri, dün yayınlanan tahminlere göre ilk faiz artırım tarihini 2024’ten 2023’e çekti. 18 politika yapıcıdan 13’ü 2023’te faizlerde artış, 11’i 2023’te iki tane 25 baz puanlık faiz artışı öngördü.

Fed kararı ardından tahvil getirileri ve dolar sert biçimde yükseldi.

ABD’nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirileri mart başından bu yana en yüksek günlük artışını kaydederken dolar dün son 15 ayın en büyük günlük artışını kaydetti.