Kısa bir süre önce Çin'de meydana gelerek neredeyse tüm dünyaya bulaşan Corona virüsü salgını, Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı açıklamalara göre artık salgın değil bir Pandemi. Pandemi, salgından daha fazla ve farklı nedenlere ulaşmış olan bir bulaşıcı hastalık terimidir. Bir salgına pandemi diyebilmek için bazı şartların yerine gelmiş olması gerekmektedir. Peki Corona virüsü salgınına Dünya Sağlık Örgütü neden " Bu iş artık bir salgın değil pandemi olmuştur." olarak bir açıklama yaptı? Dilerseniz gelin hemen pandeminin ne olduğunu ve hangi şartları sağladığında bir salgına pandemin denebildiğini açıklayalım.

Pandemi Nedir ?

Haberimizin başında da bahsetmiş olduğumuz gibi Pandemi salgın kelimesinden daha tehlikeli ve bazı kurallara tam anlamıyla uyan salgın türlerine verilen farklı bir isimdir. Bulaşıcı bir salgın hastalığa Pandemi demek aslında hastalığın nedenli bir boyuta ulaştığını daha net bir şekilde fark etmemize yardımcı olmaktadır. Örnek verdiğimizde sizde hatırlayacaksınızdır ki bazen bazı haberlerde "Şimdiye kadar hiç görülmedi, Dünyada ilk ilk kez karşılaşılıyor" gibi açıklamalar yapılır. Aslına bakılırsa bu ve buna benzer tanımlamalar bir habercilik terimi olarak bilinir ve sık sık kullanılır. Pandemi denilen tanımda aslında bir nebze bu duruma benzemektedir Dünya Sağlık Örgütü tarafından belli kurallar içerisinde bulunan hastalıklara salgın değil Pandemi adı verilir. Bir hastalığın Pandemi adını alabilmesi için 4 farklı kuralı üzerinde taşıyor olması gerekmektedir. Peki bu kurallar nedir? Dünya Sağlık Örgütü neden bu hastalığa artık salgın değil Pandemi olmuştur tanımını yaptı?

Salgına Neden Pandemi Denir?

Dünya Sağlık örgütünün yapmış olduğu açıklamalar da bir hastalığın Pandemi olabilmesi için aşağıdaki üç tanıma uyması gerekmektedir bunlar;

  1. Dünya nüfusunun daha önce hiç maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıkması.

  2. Hastalığa sebep olan etmen ya da etkenin insanlara bulaşıyor olması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması.

  3. Hastalık etkilenen insanlar arasında çok hızlı ve kolayca yayılıyor aynı zamanda yayılmaya sürekli devam ediyor olması gerekmektedir.

HPV hakkında doğru bilenen yanlışlar nelerdir? HPV aşısı neden önemli? HPV hakkında doğru bilenen yanlışlar nelerdir? HPV aşısı neden önemli?

Yukarıda yazılmış olan üç madde Dünya Sağlık Örgütü tarafından, bir hastalığa pandemi denilebilmesi için gerekli olan üç şarttır. Sizce de Corona virüsü tam olarak bunları taşıyor mu?

Corona Salgın boyutundan Daha Büyük Bir Boyuta Taşındı

Haberimizin başından itibaren yapmış olduğumuz tüm açıklamalar artık korkulmayacak bir hastalık veya salgın oluşundan çok daha fazla ileriye gittiğini ve ciddi önlemler alınması gerektiğini bizlere anlatıyor.