Rize’de yapımı hızlı bir şekilde devam eden vizyon projesi ‘Çay Çarşısı’nda çalışanlar, Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek olan dünyanın en büyük çay bardağı inşaatında emekleri olduğu için mutlu oldukları yaşıyor. 

Ahşabından, duvarına, mantolamasından elektrik tesisatlarına kadar bir çok usta ve işçinin çalıştığı proje tamamlandığında içerisinde çayın serüvenini anlatan müze ve 13D sinema salonuyla hizmet verecek.

REKORLAR KİTABINA GİRECEK


Çay Çarşısı aynı zamanda 29 metrelik devasa çay bardağı ile hem Rize’nin sembolü olacak hem de dünyanın en büyük çay bardağı olması nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek.

11 ilde doğal gaz ve elektrik borçları silindi! Resmi Gazete'de yayınlandı! 11 ilde doğal gaz ve elektrik borçları silindi! Resmi Gazete'de yayınlandı!

Ayrıca Çay çarşısının bünyesinde çay bardağının etrafında ise yöresel ürünlerin satışının olabileceği dükkanlar yer alacak.

''RİZE İÇİN GEÇ KALINMIŞ BİR PROJE''


yapı ustası Recep Usta ise projenin Rize için geç kalınmış bir proje olduğunu dile getirerek “Rize için gerekli olan proje olduğunu söyledi. 

Proje kapsamında 9 bin 500 metrekarelik alanda kurulacak çarşıda Türk çayı tanıtılacak.

Dünyanın en büyük çay bardağı olacağı belirtilen anıt için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurulacak.

Her çeşit çayın tadımının yapılacağı çay evleri, satış reyonları ile birlikte Rize bezi, bakır işlemeciliği, yöresel yemekler, taş değirmen, kemer köprü gibi kültürel öğelerinde yer alacağı çarşıda, dünyanın en büyük çay bardağı da dikkat çekecek.

Devasa inşaatın temeli atılmaya başlandığında pek çok kesim tarafından eleştirilmişti. 

Rize Ticaret Borsası tarafından dolgu sahasına yapılan Çay Çarşısının Kıyı Kanunu'na aykırı olduğu Sayıştay raporuyla ortaya çıkmıştı.

Rapora rağmen inşaat hız kesmedi.

2015 yılında üzerinde çalışma yaptıkları projeyi 2019 yılında başlayan ihale süreci ile başlattıklarını ve 2020 yılının Ocak ayında ise ilk kazmayı vurduklarını dile getiren Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, 1 yılda projenin yüzde 70'inin tamamlandığını dile getirmişti.