RTÜK harekete geçti! 28 Mayıs akşamı yayın yapan 6 kanala inceleme RTÜK harekete geçti! 28 Mayıs akşamı yayın yapan 6 kanala inceleme

Amerika Las Vegas’ta düzenlenen teknoloji fuarı NAB Show’da görücüye çıkan dev ekranın uzunluğu 19 metre. Ekranın yükseliği 17 inç, genişliği ise tam 63 mete. Devasa boyutta olan bu ekran şimdilik bir prototip. Ancak, ekranın bir binanın 2. katına ulaşabilir ya da bir otobüs boyutunda olması teknoloji dünyasını heyecanlandıran bir gelişme oldu.

Sanal gerçeklik deneyimi sunuyor

Sony’nin ticari amaçlı olarak ürettiği bu 16K çözünürlüklü ekranında Crystal LED teknolojisi kullanılıyor. Eklemeli panellerden oluşan ve böylece devasa boyutlara ve çözünürlüğe ulaşabilen ekranın her bir paneli, 1000 kandela parlaklığa kadar destek sağlıyor. Ayrıca 120Hz maksimum yenileme hızını destekleyen panel, izleyiciye herhangi bir açıdan bakıldığında görüntüyü çok net görebilme imkanı sağlıyor.

Bu çözünürlük için bir içerik henüz üretilmiyor

Bu çözünürlükteki bir içerik, izleyicinin derinlik algısını değiştirip neredeyse sanal gerçeklik deneyimini sunuyor. 16K teknolojisi çok nadir olduğundan henüz bu çözünürlüğü destekleyen bir içerik üretilmiyor. Bu nedenle Sony’nin bu ekrana uygun içeriği kendisinin üretmesi gerekiyor. Günümüzde evlerde 4K televizyonlar kullanılıyor. 4K’dan daha yüksek çözünürlüklü olan 8K da gün geçtikçe popülerliğini artırıyor. Standart Full HD televizyonlar 1920 x 1080 piksel. 8K ekran, 7680 x 4320 piksele sahip. 16K ekran ise 8K ekran teknolojisine 2 milyon piksel daha eklenmiş bir teknolojiyi evlere getiriyor. Bu rakamlarla 16K ekranın teknoloji dünyasının nefesini kesen ve uzmanlarının çok etkileyici bulduğu bir yenilik olduğu söylenebilir. 8K ekran yeni yeni popülerlik kazanmaya başlarken 16K ekranın yaygınlaşması için ise maalesef biraz süre gerekiyor.