Prof. Dr. Naci Görür'den 'Büyük İstanbul Depremi' için uyarı! Tarih ve büyüklük verdi! Prof. Dr. Naci Görür'den 'Büyük İstanbul Depremi' için uyarı! Tarih ve büyüklük verdi!

Coronavirus dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıkları teşhis etmek için akıllı telefona takılan taşınabilir cihaz

Yeni tasarlanan kredi kartı büyüklüğündeki bir cihaz, bir gün, birdenbire patlak veren bulaşıcı hastalık salgınını teşhis etmeyi, tedavi etmeyi ve önlemeyi basit ve uygun maliyetli hale getirebilir; bunların hepsi de anında bildirime hazır halde, hareket halindeyken kullanıma hazır hale gelir.

Taşınabilir ‘laboratuvar’, Cincinnati Üniversitesi mühendisleri tarafından USB bağlantı noktası üzerinden bir akıllı telefona takılacak şekilde tasarlanmış. Cihaz aktif sıtma enfeksiyonlarını tespit edecek kadar hassas ve araştırmacılar HIV, Lyme hastalığı veya koronavirüs gibi diğer hastalıkları tanımlamak ve stres, anksiyete ve depresyon ile ilgili hormon seviyelerini ölçmek için “farklı biyobelirteçler için kolayca özelleştirilebilir” diye ilave ettiler. Kullanıcının, özel olarak tasarlanmış tek kullanımlık plastik laboratuvar çipine bir damla kan veya tükürük koyması ve ardından cihazdaki bir yuvaya kaydırması yeterli.

Araştırma yazarı Chong Ahn bir açıklamada “3 milyardan fazla insanın telefonu var,” dedi. “Peki bu teknolojiyi koronavirüs gibi bulaşıcı hastalıkları test etmek için nasıl kullanabiliriz? Evde kullanabileceğiniz hızlı bir teşhis aracı. Şu anda, laboratuvarda, insanlar semptomlar gösterse bile, teşhis etmek birkaç saat hatta günler sürüyor. Hastalık yayılabilir. ”

Akıllı telefon cihaza güç vermek, değerleri görüntülemek ve veri depolamak için kullanılır. Cihazın “mikrokanal kılcal akış deneyi” ile elde edilen bilgiler, biri tespit için numuneyi dondurularak kurutulmuş hastalık antikorları ile karıştıran, diğeri ise cihaz sensörlerinin sonuçları okumasını sağlamak için dondurularak kurutulmuş parlak bir malzeme kullanan iki kanal kullanılarak işlenir. Veriler daha sonra özel olarak tasarlanmış bir akıllı telefon uygulaması kullanılarak yorumlanır ve daha fazla analiz için doğrudan bir sağlık uzmanına gönderilebilir. “Performans, laboratuvar testleri ile karşılaştırılabilir. Maliyet daha düşük. Ve kullanıcı dostu, ”dedi Ahn. “Eğitim ya da destek almadan herkesin kullanabilmesi için basitleştirmek istedik.”

Ciddi bulaşıcı hastalıklarla ilgili ölümlerin büyük bir yüzdesi, sağlık tesislerine ve eğitimli personele sınırlı erişimi olan yoksul toplumlarda ortaya çıkmaktadır; araştırmacılar kendilerininki gibi cihazlar tarafından bu boşluğun doldurulabileceğini söylüyorlar. Koşulları daha erken teşhis etmek ve hasta tedavisini geliştirmek için doğru, ucuz ve kullanımı kolay bir çözüm kullanılabilir.

UC mühendisleri, test sonuçlarını kaydedebilen ve taşınabilir bir laboratuvardan iletebilen, insanların telefonlarına takabildiği bir akıllı telefon uygulaması geliştirdi. Laboratuar, insanların ağızlarına şeker gibi koyduğu plastik test şeritlerinden tükürük kullanıyor. Joseph Fuqua II/UC Creative Services