Avrupa Birliği 2022’den itibaren AB’de satılan araçlarda hız sınırlayıcı ve alkolmetre olmasını zorunlu kılma kararı aldı. Bu kararla beraber  Avrupa Parlamentosu’nun yeni düzenlemeleri Eylül ayında onaylaması bekleniyor. Brexit oylamasıyla gündemde olan Birleşik Krallık da 2022’de AB’nin bir parçası olmasa dahi bu kuralları uygulayacağının altını çizdi. 

Araçlar için yayınlanan ve zorunlu olarak uygulanacak güvenlik önlemlerinin ve yapılması gerekenlerin listesi oldukça uzun. Bunlar arasında şeritte takip desteği, gelişmiş acil durum freni, dahili veri kaydedici, dikkat dağınıklığı algılayıcı ve geri görüş kamerası/algılayıcısı gibi güvenlik özellikleri yer alıyor. 

Avrupa Komisyonu Üyesi Elżbieta Bieńkowska “Yeni ve gelişmiş güvenlik özelliklerinin zorunlu olması ile birlikte, emniyet kemerlerinin ilk kez kullanılmaya başladığı dönemdeki gibi bir etki yaratabiliriz. Bu yeni özelliklerin çoğu zaten yeni, üst düzey araçlarda mevcut. Şimdi güvenlik seviyesini tüm araçlarda artırıyoruz ve geleceğin birbirine bağlı ve otomatik ulaşımı için hazırlık yapıyoruz.” diyerek ekliyor, Elżbieta Bieńkowska Twitter’da konu ile ilgili olarak “Her yıl 25 bin kişi yollarda yaşamını yitiriyor. Bu sona ermeli.” açıklamasını yaptı.

Alkolmetrenin hız sınırı tartışmalı

Kararın onaylanması bile insanların bu konuya daha çok eğilmesine neden oldu. Birçok yeni güvenlik önlemini kapsayan bu kararın ardından en dikkat çeken ve tartışmaya açık konu olarak alkol kilidi koyma sistemi ve akıllı hız yardımı sistemi olacak gibi duruyor. Çünkü bu karar ile birlikte araçlarda dahili alkolmetre olması zorunlu kılınıyor. Sürücü, aracını çalıştırmadan önce alkolmetreye üflemek durumunda. Eğer alkol oranı belirlenen rakamların üstünde çıkarsa araç otomatik olarak çalışmayacak. Bu sistemin detayları hala kesin olmamakla beraber şu anki haliyle bile insanlar arasında konuşuluyor.

GPS araç hızını düşürecek 

RTÜK harekete geçti! 28 Mayıs akşamı yayın yapan 6 kanala inceleme RTÜK harekete geçti! 28 Mayıs akşamı yayın yapan 6 kanala inceleme

Bir diğer güvenlik sistemi ise GPS kullanılarak yine aracın belirlenen hız limitlerinin üzerine çıkılmasının kontrolü ve engellenmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistem de eğer araç belirlenen hız limitinin üzerine çıkarsa sistem sürücüyü uyaracak ve hızı otomatik olarak yavaşlatacak. Lakin bu sistemde sürücü isterse gaza basıp bu sistemi devre dışı bırıkabilir. Yani bu bir uyarı sistemi niteliğine sahip bir özellik olacak. 

Avrupa komisyonu geçmiş yıllardaki verilere dayanarak bu sistemin binlerce ölümü engelleyeceğini yaralı sayısını da düşürebileceğini ifade ediyor. Yalnızca 2017 yılında AB’de 25 bin 300 kişinin trafik kazalarında ölürken 135 bin kişi ise ciddi şekilde yaralandı. Alınacak bu yeni önlemler ile 2020-2030 arasında 10 bin 500’e kadar kişinin hayatını kurtarabilir ve 60 bin ciddi yaralanmanın önüne geçebilir . Avrupa Komisyonu bu özellikleri eklemenin araçların maliyetine çok az etki edeceğini de belirtiyor.