İnsanlar eski çağlardan beri bitkileri araştırmışlar ve bitkilerin dili ile kendilerinin dertlerine şifa aramışlardır. İnsanlık var olduğundan beri bitkiler insanlara şifa olmaya çalışmıştır. Bitkiler insanoğlu ile etkileşim içerisindedir. Bitkilerden insanlık gerek ilaç sanayisinde gerekse psikolojik rahatlama da faydalanabilir. İnsanlar ağır bir hastalığa ya da grip gibi hafif bir hastalığı yakalandığında bile bitkilerden medet umarlar. Eskiden sobalı evlerin çok olduğu yıllarda insanlar soğuk kış günlerinde ıhlamur kaynatırlar o ıhlamurun verdiği hoş koku tüm evi sarardı.Bu güzel koku insanları rahatlatır hoş sohbetler bu sobanın başında ıhlamurun güzel kokusu eşliğinde yapılır. Tadına doyum olmadığı ıhlamur insanları gribe karşı korur ve boğazlarının rahatlamasını sağlar. Belkide o zamanlar insanlar ıhlamurun faydasını bu kadar araştırmamıştır . Ana annelerinden gelen bu adeti sürdürmüşler. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kış günlerinde yaşanan bu güzel adetler yok olmaya başlamış modern çağa ayak uyduracağız diye akşamları nescafe yada sıcak çikolata eşliğinde sohbetler başlar olmuş. İşte bitkilerin dili unutulmaya başlandığı anda bitkiler kendini tekrar hatırlatmış. Televizyonda hangi kanalı açsak artık hangi bitki neye iyi geliyor diye programlar yapılıyor ve bu programların reytingleride hiç azımsanmayacak kadar yüksektir.

Bitkiler Teknolojinin Hangi Alanında Kullanılıyor

Bitkileri gelin hep birlikte biraz daha yakından hangi alanda kullanıldığını inceleyelim.

  • Bitkilerden ilaç sektöründe yaralanıyor.

  • Bitkilerden kozmetik sektöründe yararlanılıyor.

  • Bitkilerden aromaterapi alanında yararlanılıyor.

Bitkilerin İlaç Sektöründe kullanımı

Tıp ın ilerlemesiyle birlikte ilaçların ana maddesi olan bitkilerde incelenmeye başlandı.Yani aromaterapi her geçen gün daha da iyi tanınmaya başlandı.Bitkilerin içindeki maddelerin insan vücuduna girdiğinde hangi madde ile daha iyi etkileşime girdiği araştırıldı.İlaçların insan vücudu için sağladığı faydayı maksimuma çıkarmak insanların dertlerine şifa olmak ana amaçlar doğrultusunda geliştirildi. Evet ilaçların insan vücuduna zararları da vardır ama ilaçların faydası tartışılamaz derecede yüksektir. Önceleri ilacı bulunmamış bir hastalıktan insan hayatlarını sonlana biliyorlardı. Şimdi ise tıpın gelişmesi ve o hastalığın ilacının bulunmasıyla insan oğlunun ömrü uzadı. İlaçlar olmasa ilaç sektöründe kullanılan bitkiler olmasa insanoğlunun ömrü bu kadar uzun olmazdı. Bu da insanların bitkileri en iyi şekilde kullanılmasıyla gerçekleşti.Yani insanoğlu bitkilerin dilini çözmeye başladı ve bunu ilaç sektöründe kullanmasıyla mükemmele ulaşma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Bitkilerden Kozmetik Sektöründe Yararlanma

Daha çok bayanların ilgisini çekermiş gibi gözüksede kozmetik ürünler artık bakımlı kendine önem veren erkeklerin sayısı artmaya başladı. Yani kozmetik sektörü artık bakımlı erkeklere hitap ediyor. Önceleri erkeklerin güzellik salonlarına gitmeleri pek hoş karşılanmazdı şimdi ise ergenliğe yeni girmiş erkek çocuklarını anneler kendi elleriyle güzellik salonlarına götürüp cilt bakımlarını yaptırıyorlar. Yani güzellik, bakımlılık sadece kadına özgü değildir. Kişinin ruhunda beğenilme duygusu vardır. Durum böyle olunca da son yıllarda kozmetik sektörü iyice gelişmeye başladı. Bu durumda da kozmetiğin ana maddesi olan bitkilerin değeri iyice arttı ve bitkilerin dili araştırmaya başlandı.Annelerimiz salata yaparken salatanın kabukları ile yüzünü siler ya da şiş olan gözlerine patatesleri keser ve koyardı. Hatta sabah demlediği çay ile göz pansumanı yapar kestikleri avokadonun kabuğunu ciltlerine sürerlerdi. Şimdi kozmetik ürünleri incelediğimizde örneğin bir kremin içindekiler kısmını okuduğumuzda annelerimizin kullandığı malzemeler karşımıza çıkıyor. Daha sayamadığımız nice bitkilerden yapılan kremler ve parfümler sayesinde kozmetik sektörü gelişti. Bizlerde ihtiyacımız olan ürüne göre cildimizin yapısına göre bu kozmetik ürünleri kullanıyor ve fayda sağlıyoruz.

Bitkilerden Aromaterapi Alanında Sağlanan Faydalar

Bitkilerden her alanda fayda sağlamayı araştıran insanoğlu aromaterapi alanında da fayda sağlıyor. Örneğin lavantanın yada papatyanın çayını içip rahatlayan lavanta ve papatyaları vb.toplayıp evinin baş köşesine koyan kişiler bunların yaydığı hoş kokular ile huzura kavuştuğunu hissedince bitkilerden başka nasıl yararlanabiliriz diye kimyacılar ve eczacılar araştırmalar yapıyorlar.Aslında çok eski çağlarda insanlar farkında olmadan aromaterapiden yararlanıyorlardı. Gelin hep birlikte aromaterapiyi araştıralım.

Sağlık Bakanlığı uygulanan aşı miktarını açıkladı Sağlık Bakanlığı uygulanan aşı miktarını açıkladı
  1. Aromaterapi nedir ? sorununa yanıt arayalım.
  2. Aromaterapi tarihçesini araştıralım.
  3. Aromaterapi nasıl kullanabiliriz.

Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi son yıllarda sıkça duyduğumuz aslında hep var olan bir bitki bilimidir. Çiçeklerden, ağaçların köklerinden , meyvelerden, yapraklardan bitkiler yani botanik bilimini kullanarak uçucu yağlar sonucu oluşan buharlaşma yoluyla bitkilerin hoş kokusuyla psikolojik destek olan şifa olan bir tedavi yöntemidir.

Aromaterapi Tarihçesi

Aromaterapi tarihçesi çok eski çağlara dayanır. Mısırlıların mumyalama işleminde aromaterapiden faydalanmışlardır. Tabi onlar bu işleme aromaterapi dememişler, şuan modern ismi aromaterapi dir. Mumyalamada sedir ağacından yararlanmışlardır. Çatalhöyük’te ki kalıntılarda bile kaplar içinde bazı tohumların dövüldüğüne rastlanmıştır. Yani aromaterapiden insanlar her çağda faydalanmışlardır. Damıtma yöntemi kullanılarak yapılır insanlara şifa olmuştur.