Ünlü fast food markasının hamburgerinin içinden çıkan şoke etti Ünlü fast food markasının hamburgerinin içinden çıkan şoke etti

Anoreksiya nervoza yeme davranışı bozukluğundan kaynaklanan yani kişinin ruhsal ve fiziksel alanda beslenme ile ilgili takıntıların olmaya başlamasından kaynaklanan psikolojik kökenli bir davranış bozukluğudur. Kişi aynaya baktığında zayıf olmasına rağmen kendini kilolu,şişman görmeye başlar. Kişi kendi kilosunu kabul etmiyor yani kendi ile barışık yaşamıyor. Kilo ile ilgili takıntıları başlıyor bu durumda kişi bir uzmandan yardım alıp dengeli beslenme programı uygulayacağına kendisi zayıflamak adına yanlış diyet programları uyguluyor. Durum böyle olunca çevreye karşı olumsuz davranışlarda bulunuyor.Agresif ve depresif davranış sergilemeye başlıyor. Toplumdan kendini yavaş yavaş soyutlamaya başlıyor. Kendinden ve dış görünüşünden mutlu olmuyor. Hayattan zevk almamaya başlıyor ve ruhsal çöküntü içine giriyor.

Anoreksiya Nervoza Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir

Kişi dış görünüşünden mutsuz olmaya başladığı ve kendisini olduğundan fazla kilolu, şişman hissettiği durumlarda yaşadığı travmalardan kaynaklı oluşan psikolojik kökenli bir rahatsızlıktır. Kişi kendini şişman hissetmeye başladığı zamanlarda yaşadığı bir travma örneğin eşinin başka bir bayanla ilişkiye başladığını öğrenmesiyle anoreksiya nervoza yatkınlığı varsa yaşadığı bu olumsuz durum kişiyi daha da içinden çıkılmaz bir durumun içine sokar. Eşinin kendisini aldatmasında kendisini suçlar ben kilolu olduğum için eşim beni aldattı diye suçluluk psikolojisinin içine girer. Kendince diyet listeleri oluştur, yediği şeyleri bir şekilde çıkarmaya çalışır birşeyler yediği zaman istifra etmeye çalışır yada bağırsak florasını bozacak bitkisel çayları dengesiz bir şekilde kullanmaya başlar yani psikolojik durumunun iyi olmadığı dönemlerde anoreksiya nervoza yatkınlığı varsa yaşadığı psikolojik durumlar bunu daha da ortaya çıkarır.

Anoreksiya nervozada psikolojik belirtiler

  • Duygu durum değişiklikleri gözükür.Duygu durumlarında iniş çıkışlar yaşarlar.
  • Toplumdan kendini soyutlamaya başlar.
  • Depresif ve agresif olurlar.

Anoreksiya nervozanın fiziksel yani bedensel belirtiler

  • Kişinin yemek yiyememe sine bağlı olarak gelişen kemik erimesi
  • Kalp damar hastalıkları
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Cild bozuklukları
  • Saçta dökülme

gibi ciddi rahatsızlıklarla sonuçlanan bir hastalıktır.

Anoreksiya daha çok genç kızlarda ve 30 yaş altı bayanlarda daha çok görülür. Genç kızlığa adım atmaya başladığında biraz kilolu olan kızlarımız akran zorbalığıyla karşılaşıp sen şişmansın niçin zayıflamaya çalışmıyorsun gibi sorunlarla karşılaştığında beğenilme arzusu ile topluma girebilme düşüncesiyle yanlış diyet uygulayıp yada farklı yollarla yediğini çıkarıp zayıflamaya çalışırlar.Ne kadar zayıflasalar bile kendilerini hep kilolu hisseder daha da zayıflamaya çalışır. Topluma girebilme arzusu ile başlayan bu durum daha çok agresif ve depresif yapar ve kendini toplumdan soyutlamaya başlar. Ergenlik döneminde daha çok karşılaşılan anoreksiya nervozaya karşı dikkat etmeliyiz. Çocuklarımızı çok iyi izlemeliyiz.