Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı! Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı!

Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuru kabul edilen Kınay'a, 27 bin lira manevi tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.
17 Ağustos 1999'da meydana gelen Gölcük depreminde, İstanbul Küçükçekmece'de annesiyle birlikte yaşayan Ömür Kınay'ın oturdukları 8 katlı bina da yıkıldı. Enkaz sebebiyle annesini kaybeden Kınay, enkaz altından 4.5 saat sonra kurtarıldı.

UNUTULMAYAN YIL

Olay tarihinde 20 yaşında olan ve beton bloklar arasında boynu yan yatmış fotoğrafıyla depremin 'sembol kızı' olarak hafızalara kazınan Kınay, yaralı olarak kurtarıldı ancak vücut fonksiyonlarını önemli ölçüde kaybederek engelli kaldı. Olay yerinde yapılan incelemeler sonucunda, 'binanın taşıyıcı sisteminde hata olduğu ve eksik malzeme kullanıldığı, işçiliğin yetersiz olduğu'  tespit raporuyla ortaya çıktı. Binanın müteahhitleri hakkında kamu davası açıldı ancak sanıklar aramalara rağmen bulunamadı. Ardından zaman aşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle kamu davası ortadan kaldırıldı.


ZARARININ KARŞILANMASI İÇİN DAVA AÇTI

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı.
Kınay ise 'binanın müteahhitlerinin ruhsatsız ve kusurlu bina inşa ettiklerini, belediyenin bu konuda denetim görevini yerine getirmemesi sonucunda binanın yıkıldığını, annesinin ölmesi nedeniyle maddi destekten yoksun kaldığını, olayda manevi zarara uğradığını belirterek, zararlarının belediye ve müteahhitler tarafından karşılanması için 2000 yılında dava açtı.
Açılan davada 2 yıl bina müteahhitlerinin açık adreslerinin tespiti ve gerekli tebligatların yapılması için çalışıldı. Süreçte, davalı belediye de görev itirazında bulunarak, davaya idare mahkemesinin bakacağını öne sürdü. Dava sürecinde 2003'te bilirkişiye keşif yaptırılması kararı verildi. Gelen keşif raporunda, binanın projesiz, ruhsatsız ve kaçak inşa edildiği, taşıyıcı sistemde hatalı ve eksik malzeme kullanıldığı tespit edildi ancak mahkeme duruşmada, müteahhitler hakkında açılan kamu davasının bekletici mesele yapılmasını, destekten yoksun kalma tazminatı için ayrıca bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

27 BİN LİRA ÖDENECEK

Tüm hukuki süreçleri değerlendiren Anayasa Mahkemesi, davada, makul özen ve hızda hareket edilmediği kanaatine vararak, Kınay'ın, yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, ihlal tespitiyle giderilemeyecek manevi zararları karşılığında Kınay'a 27 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Şuan 40 yaşında olan Ömür Kınay, başına gelen trajik olayın hayatına engel olmasına izin vermedi ve şuan İstanbul Kültür Üniversitesinde sinema - televizyon öğrencilerine ders veriyor.